Menu

NHL:sta kuuluu kummia!

Suosittu NHL ylittää usein uutiskynnyksen, mutta tällä kertaa NHL:sta kuuluu erityisen kummia: suomalaisten NHL-pelaajien nimittäin uutisoidaan ryhtyvän tukemaan Torontossa suomen kielen opettamista! Jos Noora Räty on mainittu Kiinassa toimivana jääkiekkolähettiläänä, niin nyt ollaan jälleen suomalaisittain erityisen mielenkiintoisen uutisotsikon äärellä! Kerromme tässä artikkelissa lisää tämän mielenkiintoisen 6. kesäkuuta 2018 Leijonat.fi-sivuston uutisosastolla julkaistun artikkelin sisällöstä.

Hankkeen tausta

Hankkeen taustalta löytyy Esko Aho, entinen pääministerimme, joka on toiminut hankkeen puuhamiehenä yhdessä Jari Kurrin kanssa. Hän ja Jari Kurri ovat nimittäin houkutelleet sekä nykyisiä että entisiä NHL-pelaajia elvyttämään suomalaisen kulttuurin sekä suomen kielen opettamista Torontossa, kaupungin yliopistossa. Yliopiston tukemiseksi on järjestetty hyväntekeväisyystapahtuma.

Mihin hankkeella pyritään?

Hankkeen avulla pyritään turvaamaan suomen kielen opetusohjelman jatkuvuus Toronton yliopistossa. Tämän kautta pyritään vaalimaan niin 130 000 suomalaisen, jotka ovat muuttaneet Kanadaan, historiaa, elämäntyötä, kulttuurisia juuria sekä nykytilannetta. Koska viime aikoina suomalaiset NHL-pelaajat ovat olleet keskeisessä roolissa suomalaisen identiteetin vaalijoina Kanadan sekä Pohjois-Amerikan alueella, voidaan heitä pitää tehtävään luonnollisina valintoina.

Erityisen tärkeitä vaikuttajia

Börje Vähämäki on hoitanut suomen kielen ja kulttuurin professuuria Toronton yliopistossa vuodesta 1989 lähtien, mikä tarkoittaa sitä, että hän on toiminut virassa siitä lähtien, kun kyseinen virka perustettiin. Hän nostaa esiin suomalaisia NHL-vaikuttajia, joilla on ollut keskeinen rooli suomalaisen identiteetin vahvistajina. Tällaisia vaikuttajia ovat Vähämäen mukaan Jari Kurri, Teemu Selänne sekä Saku Koivu. Vähämäki kertookin olevansa erityisen ylpeä sekä otettu siitä, että jääkiekon ammattilaiset ovat ottaneet osaa kyseessä olevaan projektiin, jota tehdään yhdessä CFFEF-säätiön sekä Esko Ahon kanssa.

Opetusohjelman jatkuvuus on nimittäin ollut vaarassa jo lähitulevaisuudessa, sillä siihen osoitetut varat ovat olleet puutteelliset. Jari Kurri itse kertoo olevansa iloinen voidessaan ottaa osaa hankkeeseen. Hänen mielestään on tärkeää pitää yllä Suomi-kuvaa sekä vahvistaa sitä sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa. Tämä auttaa hänen mielestään tulevaisuudessa suomalaisten pelaajien sopeutumista NHL:ään.

Jari Kurrin lisäksi hankkeeseen ovat ottaneet osaa muun muassa Leo Komarov, Kasperi Kapanen, Teuvo Teräväinen, Sebastian Aho ja Mikko Koivu. Esko Aho näkee hankkeella olevan merkitystä myös suomalaisille yrityksille ja pitää tärkeänä sitä, että alueella pidetään yllä hyvää Suomi-kuvaa.