Menu

Suomen jääkiekkoliigan historian lyhyt oppimäärä

Kerromme tässä artikkelissa pähkinänkuoressa jääkiekon SM-liigan, jota kutsutaan nykyisin myös pelkäksi Liigaksi, historiasta. Kerromme, mistä kaikki oikein sain alkunsa ja mitkä joukkueet ovat kahmineet Liigassa eniten menestystä.

Liigapelaaminen alkoi Suomessa vuonna 1975

SM-liiga perustettiin vuonna 1975, ja sen edeltäjä oli SM-sarja. SM-sarja oli toiminnassa 1928-1975. Liigan toimitusjohtajana toimii Riku Kallioniemi ja sen motto on “Se on totta”. Liigassa pelaa kaikkiaan 15 joukkuetta.

Mitkä ovat olleet Liigan menestyneimpiä joukkueita?

Tällä hetkellä Liigan hallitseva mestäri on Kärpät, joka sai alkunsa vuonna 1946. Uransa aikana Oulun Kärpät on kahminut kaikkiaan 8 SM-liigamestaruutta. Kärppien kotiareenana toimii Oulun Energia -areena. Kärppien pelaajat tunnistaa heidän käyttämistään peliasuista. Kotipeleissä käytetään mustakeltaista paitaa, mustia housuja, mustavalkokeltaisia sukkia sekä mustaa kypärää. Kärppien pelatessa vierasottelussa, sonnustautuvat pelaajat valkokeltaiseen paitaan sekä saman värisiin sukkiin. Oulun kärppien logossa on aina ollut kärpän kuvan, vaikka logo onkin vuosien saatossa kokenut pieniä muutoksia. Kaudella 2015-16 Kärpät viettivät 70-vuotisjuhlakauttaan, jota varten kaudelle luotiin oma juhlalogo.

Eniten mestaruuksia Liigassa ovat kahmineet TPS sekä Tappara. TPS eli Turun Palloaseura toimii aktiivisesti suomalaisen jääkiekon parissa edelleenkin, samoin kuin sen arkkivihollinen Tampereelta kotoisin oleva Tapparakin. Tapparalla on takanaan pitkä historia, onhan seura perustettu jo 1955. Lisäksi se on perustettu Tampereella, juuri siellä, missä suomalainen jääkiekko sai alkunsa.

Tapparan pelaajat käyttävät kotikentällä paitoja, joiden väritys on sini-oranssi-valkoinen. Housut ovat oranssit ja sukat tummansiniset. Vieraspeleihin Tapparan pelaajat pukevat ylleen valko-sini-oranssit paidat, oranssit housut sekä valkoiset sukat. Tapparan pelaajat käyttävät sekä koti- että vieraspeleissä sinistä kypärää. Jos vastustajan kotipaidat ovat kovin vaaleasävyiset, saattavat Tapparan pelaajat käyttää tällaisissa tilanteissa kotipeliasujaan, vaikka kyseessä olisikin vieraspeli.

Turun Palloseura perustettiin vuonna 1922. Tuolloin se tosin toimi ainoastaan jalkapalloseurana. Jääkiekko liittyi mukaan TPS:n toimintaan 1937. TPS suosii peliasujensa väreissä mustavalkoisuutta sekä selkeää mustavalkoista logoa. Kotipelissä pelaajat käyttävät musta-valkoista paitaa sekä mustia housuja. Myös sukat ovat mustat, mutta kypärä valkoinen. Vierasottelussa käytetään valko-mustaa paitaa sekä valkoisia sukkia. Mustavalkoisen logon ohella käytetään logoa, jossa perinteistä logoa koristelevat kultaiset lehvät. Jalkapallon ja jääkiekon lisäksi TPS:n lajivalikoimasta löytyy salibandy.