Menu

Suomalaisten jääkiekko-otteluiden historia

Kerromme tässä artikkelissa Suomessa pelattujen jääkiekko-otteluiden historiasta eli siitä, mistä kaikki oikein alkoi. Lisäksi kerromme, kuinka Suomi alkoi pikku hiljaa saavuttaa menestystä jääkiekkokaukaloissa.

Jääkiekko-otteluiden alku

Ensimmäinen Suomessa pelattu jääkiekko-ottelu järjestettiin 15.1. vuonna 1928. Tuolloin taitojaan mittelivät Tampereen Palloilijat sekä Tampereen Pyrintö. Jääkiekkoliittoon Suomi pääsi vuonna 1928, 10.2.

Jääkiekko ei valloittanut suomalaisia pelaajia ja katsojia saman tien

Jääkiekkoa muistuttanut peli saapui Suomeen jo 1800-luvulla, mutta sitä kohtaan osoitettu kiinnostus hiipui pian. Paremmalla innolla jääkiekkoa alettiin pelata Tampereen radoilla vuosina 1927-28. Alussa suomalaiset lajin harrastajat olivat Eurooppalaisia pelaajia reippaasti jäljessä jo pelkästään harjoitteluolosuhteiden vuoksi. Suomessa nimittäin harjoiteltiin lajin alkuaikoina ulkoradoilla, kun taas muualla Euroopassa parhaimpien pelaajien käytössä oli tekojääratoja. Suomeen avattiin tekojäärata ensimmäistä kertaa 22. marraskuuta 1956. Rata avattiin Tampereelle.

Ensimmäiset Suomen joukkueen menestysaskeleet

Pikku hiljaa Suomi alkoi saavuttaa jääkiekon parissa myös menestystä. Eräs tärkeimmistä voitoista oli vuoden 1967 MM-kisoissa Tsekkoslovakiasta saatu voitto, joka tuli Suomelle pistein 3-1. Kanadan Suomen joukkue voitti pistein 5-2 vuoden 1968 olympialaisissa ja Ruotsin vuoden 1970 MM-kisoissa pistein 3-1.

60-lukua voidaan pitää Suomen maajoukkueen kansainvälisen menestyksen alkuna. Vuonna 1988 Suomen joukkue saavutti Calgaryn olympialaisissa kakkossijan voittaen Neuvostoliiton pistein 2-1. Teemu Selännettä voidaan pitää suomalaisen jääkiekon yhtenä kirkkaimmista tähdistä. Hänen NHL-uransa alkoi kaudella 1992-93.

Suomen jääkiekkojoukkueen saavutuksia

Suomalaiset ovat voittaneet miesten jääkiekossa olympiamitalin 5 kertaa; 2 kertaa Suomi on saanut hopeaa ja 3 kertaa pronssia. Viimeisin mitali, pronssi, on Vancouverin olympialaisista vuodelta 2010. MM-kilpailuista Suomen plakkarissa on 2 kultaa, 6 hopeaa ja 3 pronssia. Viimeisin näistä mitaleista on Kanadasta vuodelta 2008, jolloin Suomi voitti MM-pronssin. Kanada-cupista/Maailmancupista Suomi on saanut yhden hopean ja yhden pronssin. Viimeisin Maailmancup-hopea on vuodelta 2004. EM-kisoista Suomelle on kertynyt yksi hopea ja 4 pronssia. Viimeisin näistä mitaleista on vuodelta 1991.

Suomesta löytyy monia tunnettuja pelaajia niin miesten kuin naistenkin puolelta. Eräs legendaarisimmista suomalaispelaajista on eittämättä Teemu Selänne. Riikka Nieminen on oivallinen esimerkki lahjakkaasta suomalaisesta naiskiekkoilijasta.